top of page
- Welcome -

EUROPA PENTRU NOI

Descrierea programului Euroscola:

  Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană È™i pentru a promova participarea lor la construcÈ›ia Uniunii Europene. Programul reuneÈ™te periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcÈ›ionează Parlamentul European, de a se cunoaÈ™te între ei, de a-È™i împărtăși viziunile È™i aÈ™teptările.

  Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reuneÈ™te peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

  ParticipanÈ›ii la Strasbourg sunt împărÈ›iÈ›i în grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate ei discută în comisii, formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii È™i adoptă sau resping propunerile legislative, însă într-o altă limbă decât limba maternă. La sfârÈ™itul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de PreÈ™edintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziÈ›ie o subvenÈ›ie pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg.

Informatii despre proiect:

  Aproximaiv 1.100 de liceeni prahoveni au avut posibilitatea, în perioada 2 august 2010 – 1 august 2013, să cunoască ÅŸi din punct de vedere practic domeniile despre care studiază. Totul a fost posibil ca parte a proiectului „CompetenÅ£e pentru o piaţă a muncii competitivă în context european”, cofinanÅ£at din Fondul Social European prin Programul OperaÅ£ional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane    2007 – 2013.

   Inspectoratul Åžcolar JudeÅ£ean Prahova a prezentat rezultatele finale ale proiectului „CompetenÅ£e pentru o piaţă a muncii competitivă în context european”, derulat în perioada 2 august 2010 – 1 august 2013. Organizat în partenerial cu Inspectoratul Åžcolar al municipiului BucureÅŸti, SC Softwin SRL ÅŸi AgenÅ£ia Albafor Spa Italia, acesta a urmărit facilitarea procesului de inserÅ£ie pe piaÅ£a muncii a elevilor din Capitală ÅŸi din judeÅ£ul Prahova, înscriÅŸi la calificări profesionale din domeniile agricultură, comerÅ£, economic, industrie alimentară, turism ÅŸi alimentaÅ£ie, prin participarea acestora la stagii de pregătire practică în parteneriat. În total, 2.657 de liceeni au avut oportunitatea să efectueze, de-a lungul celor trei ani, 10 săptămâni de practică, Å£inta, una atinsă cu succes, de altfel, fiind creÅŸterea nivelului competenÅ£elor profesionale, cu scopul de a reduce perioada de tranziÅ£ie de la ÅŸcoală la locul de muncă ÅŸi de a diminua eforturile companiilor pentru integrarea lor profesională.

  Trăgând linie, după trei ani de activitate susÅ£inută în cadrul acestui demers de amploare, cei implicaÅ£i spun că totul a reuÅŸit, într-adevăr, să vină în sprijinul liceenilor. „La noi încă există o temere faţă de ideea de «meseriaÅŸ», niciunul nu era încântat, în primă fază, să afle ce înseamnă să fii muncitor. Acest proiect, prin stagiile de practică, i-a ajutat să-ÅŸi formeze o părere corectă, iar, la final, feedback-ul din partea elevilor a fost încurajator. Åži-au dat seama concret ce înseamnă să lucrezi într-un anumit sector ÅŸi mulÅ£i dintre ei au decis chiar să continue studiile în domeniul în care au făcut practică”, a concluzionat Ion Ionescu, inspector de specialitate Discipline tehnice în cadrul ISJ Prahova.

  În total, la nivelul judeÅ£ului, la proiect au participat 1.128 de elevi din 18 unităţi de învăţământ, 84 de tutori, respectiv 42 de coordonatori de practică, iar totul a fost posibil, desigur, doar datorită implicării celor 58 de unităţi economice partenere, instituÅ£ii publice ÅŸi societăţi private.

bottom of page